Katolikus, ortodox és anglikán vezetők „pusztító igazságtalanságnak” nevezték a klímakatasztrófát

Ferenc pápa, Justin Welby érsek és I. Bertalan pátriárka az olaszországi Assisi Szent Ferenc-bazilikában 2016. szeptember 20-án. /Tiziana Fabi /AFP via Getty Images.

 

Ferenc pápa, Justin Welby érsek és I. Bertalan pátriárka egy példanélküli közös üzenetet adott ki szeptember 7-én, amelyben „pusztító igazságtalanságnak nevezték a klímakatasztrófát.

A három keresztény vezető szerint „katasztrofális következmények” várnak a jövő generációira, ha világ nem vállalja a felelősséget a természet károsításáért.

A jelenlegi klímakrízis sokat elárul arról, hogy kik is vagyunk mi. Miként is tekintünk az Isten által teremtett világra, illetve, hogyan bánunk vele. Szigorú bíró előtt állunk: a csökkenő biodiverzitás, az egyre pusztuló környezetünk és a klímaváltozás valójában saját tevékenységeink elkerülhetetlen következménye, hiszen kapzsiságunkban többet használtunk fel bolygónk erőforrásaiból, mint amennyit elbír” – áll a szeptember 7-i nyilatkozatban.

Ezenfelül egy súlyos igazságtalansággal is szembe kell nézünk: visszaéléseink legkatasztrofálisabb következményei a világ legszegényebbjeit érintik, azokat, akik a legkevésbé tehetnek róla.”

Mi az igazság Istenét szolgáljuk, aki örömét leli az alkotásban, és a saját képére teremtette az embert, de a szegények jajkiáltásait is meghallja. Ennek megfelelően mindannyian belső késztetést érzünk, hogy gyötrődve reagáljunk, ha ilyen pusztító igazságtalansággal szembesülünk.”

A pápa, a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Canterbury érseke egy közös nyilatkozatot írt alá szeptember 1-én. Az üzenet összehozta a katolikus egyházat, a keleti ortodox egyházat és az anglikán közösséget, amelyek a világ első, második és harmadik legnépesebb keresztény felekezetei.

Egyházaink vezetőiként minden embert – hitétől és világnézetétől függetlenül – arra szólítunk fel, hogy törekedjenek meghallani a föld és a szegények jajkiáltását, vizsgálják meg a szokásaikat, illetve hozzanak jelentős áldozatokat az Isten által gondjainkra bízott bolygóért” – írta a három egyházfő.

A közös nyilatkozat kiemelte az ENSZ 26. klímakonferenciáját (COP26), amit idén november 1-12. között tartanak a skóciai Glasgowban.

Gondolkozzunk el a döntéseken, amelyeket mindnyájunknak meg kell hoznunk, illetve imádkozzunk a világunk vezetőiért, akik a novemberi, glasgow-i találkozójukra készülnek, ahol a bolygónk jövőjéről fognak tanácskozni” – írták.

Ferenc pápa egy szeptember 1-én leadott interjúban azt mondta, hogy reményei szerint el fog utazni Skóciába és részt vehet a konferencián.

Mindez attól függ, hogy hogyan érzem majd magam, de igazából már készül a beszédem és a terv szerint ott leszek” – mondta a Szentatya.

Közös nyilatkozatukban a pápa, a pátriárka és az érsek a következőket írták: „A közös keresztény hagyományunkon belül a szentírás és a szentek mindannyiunk számára tanulságos perspektívákat mutatnak a jelen eseményeiről, illetve valami nagyobbnak az ígéretéről, amit még nem is látunk.

A gondnokság elképzelése, miszerint mi egyenként, illetve kollektíven is a felelősek vagyunk Isten adományáért, létfontosságú kezdőpontot jelenthet a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatósághoz.”

Így fejezték be: „Nem számít, hogy kik vagyunk vagy hol élünk, mindannyian részt vehetünk a klímaváltozás példanélküli fenyegetésére és a környezetünk pusztulására adott közös reakcióból. Az Isten által teremtett világ gondozása egy lelki feladat, ami elkötelezett válaszokat igényel.”

Ez egy kritikus pillanat. A gyermekeink és a közös otthonunk jövője függ tőle.”

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248899/catholic-orthodox-and-anglican-leaders-call-climate-crisis-a-devastating-injustice

Kép: Pope Francis, Archbishop Justin Welby, and Patriarch Bartholomew I at the Basilica of St. Francis of Assisi, Italy, Sept. 20, 2016./ Tiziana Fabi/AFP via Getty Images.