A Franciaországban megölt katolikus pappal kapcsolatban összegyűjtöttük az utóbbi idők hasonló gyilkosságait

Világszerte több papgyilkosság is történik. Legutóbb Olivier Maire atyát ölték meg, a Franciaország Vendée megyei, Saint-Laurent-sur-Sèvre-ben található rendházában. Maire atya a montfortánus rendként is ismert Mária Társaságának volt a tartományfőnöke.

A gyilkos feladta magát a rendőrségen. Emmanuel Abayisengát, a 40 éves ruandai bevándorlót a nantes-i katedrális 2020-ban történt felgyújtásával is vádolják. 2016-ban Abayisenga egy audiencia során találkozott Ferenc pápával. A 2016. november 11-én készült, és a La Croix című francia katolikus újság által publikált képen Abayisenga látható, ahogy éppen Ferenc pápát üdvözli.

Öt évvel Olivier Maire atya halála előtt gyilkoltak meg egy másik francia papot. Jacques Hamel atya egy terrortámadásban vesztette életét, miközben szentmisét celebrált az észak-franciaországi Saint-Étienne-du-Rouvray városban. Idén július 26-án emlékeztek meg halálának öt éves évfordulójára. Azóta kiderült, hogy támadói kapcsolatban álltak egy szíriai ISIS taggal.

Ferenc pápa személyesen engedélyezte, hogy a boldoggá avatási eljárás megkezdése előtti öt év várakozási időtől eltekintsenek. 2016-ban „a mártírok sorában állónak” nevezte őt.

2020-ban, illetve 2021-ben világszerte több hasonló gyilkosság is történt. A Pápai Missziós Művek információi szerint, 2020-ban 20 katolikus hittérítőt öltek meg. Nyolc papot, három apácát, egy szerzetes testvért, két szeminaristát, valamint hat világi személyt. Az Agenzia Fides vatikáni hírügynökség beszámolója szerint sok misszionárius halt meg „rablási, illetve fegyveres rablótámadási kísérletek” közben.

Köztük volt Jozef Hollanders atya, O.M.I., aki egy dél-afrikai rablótámadás során vesztette életét, továbbá egy olasz pap Roberto Malgesini is, aki a hajléktalanok és a bevándorlók segítéséről volt ismert.

2020. szeptember 15-én Malgesini atya késelés áldozata lett az észak-olaszországi Como városában. Az elkövető egy 53 éves, tunéziai származású férfi volt, és mentális problémákkal küszködött. Később feladta magát a rendőrségen és bevallotta a gyilkosságot. A tisztelendő atya ismerte őt, mint kiderült egy a plébánia által működtetett hajléktalanszállón élt.

Ferenc pápa az egyik októberi általános audiencián találkozott az áldozat szüleivel.

Az utóbbi években számos nigériai pap és szeminarista volt emberrablás, illetve gyilkosság áldozata. Májusban két tisztelendőatyát raboltak el egy Sokoto egyházmegyei plébániáról, egyikőjüket később holtan találták. Márciusban egy atya és legalább hat másik ember vesztette életét, amikor fegyveresek megtámadtak egy templomot a nigériai Benue államban.

2021. január 15-én a Minna egyházmegyei John Gbakaan atyát hurcolták el fegyveresek, amikor Niger államban utazott. Holttestére másnap, január 16-án bukkantak rá.

Egy évvel korábban, 2020. január 8-án felfegyverzett banditák négy szeminaristát raboltak el a Kaduna államban található Jó Pásztor Nagyszemináriumból. Pár héttel később, 2020. február 1-én Matthew Hassan Kukah püspök bejelentette, hogy a fegyveresek megölték az egyik foglyul ejtett kispapot, a 18 éves Michael Nnadi-t.

Az elmúlt pár évben több másik papot és egyházi vezetőt is elraboltak Nigériában. Köztük volt Owerri egyházmegye segédpüspöke, Moses Chikwe atya is, akit 2020. december 27-től január 1-ig tartottak fogva.

Mexikóban ás Angolában is történnek papgyilkosságok. 2021. júniusában a Jesús María Területi Prelatúrában szolgáló Juan Antonio Orozco Alvarado ferences atya vesztette életét, amikor két rivális kartel harcában kereszttűz alá került.

Egy kolumbiai származású pap, Manuel Ubaldo Jáuregui Vega hittérítői munkát végzett Angolában, amikor 2021. márciusában késelés áldozata lett.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248626/catholic-priests-murder-in-france-list-of-recent-priest-killings-worldwide

Kép: https://www.vaticannews.va/en/africa/news/2020-02/bishop-kukah-our-hypocrisy-and-duplicity-have-caught-up-with-us.html