Amerikai életvédők a Hyde-módosítás megőrzésére törekednek

Amerikai életvédők igyekeznek hatni Joe Biden elnökre és a kongresszus demokrata tagjaira, hogy megőrizzék a Hyde-módosítást.

A Hyde-módosítás az egykori Henry Hyde-ról, Illinois állam Republikánus képviselőjéről kapta a nevét. A régóta fennálló szövetségi határozatot nemsokkal a Roe vs. Wade döntés után hoztak. A módosítás lehetetlenné teszi, hogy az adófizetők pénzével finanszírozzák a legtöbb szabad elhatározásból indított abortuszt. Ez alól kivételt képeznek azon esetek, ahol a magzat nemi erőszakból vagy vérfertőzésből származik, illetve, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség.

Azonban a módosítás nem állandó törvény, ezért minden törvénymódosításhoz külön hozzá kell csatolni, hogy érvényes maradhasson.

Joe Biden a 2020-as elnökválasztás alatt kijelentette, hogy a továbbiakban nem támogatja a Hyde-módosítást, sőt az eltörlésére szólított fel.

Május 24-én hétfőn a Newsweek internetes híroldalon véleménycikket jelentetett meg Democrats for Life (értsd: Demokraták az Életért) csoport két tagja. Sophie Trist kommunikációs vezető és Xavier Bisits alelnök írásukban kijelentették, hogy a Demokratáknak támogatniuk kellene a Hyde-módosítást. Amellett érveltek, hogy: „a pártnak azokra a progresszív életvédő törvényekre kellene fókuszálnia, amik az állapotos anyák és gyermekeik védelméről és jólétéről gondoskodnak”.

Liberálisként és az interszekcionális feminizmus ellenfeleiként nem feledhetjük az Egyesült Államok célzott sterilizációról és eugenikáról szóló történelmét” – írta Trist és Bisits. „Egy olyan országban, ahol a szociális hálóban nagyobb lyukak vannak, mint a fejlett világban bárhol, az abortusz pénzelése a családok támogatása helyett a prioritások súlyos elcsúszását jelenti.

A Knights of Colombus és a Marist poll (értsd: Kolombusz lovagjai és a Máriás közvéleménykutató) januárban megjelentetett kutatásában azt találta, hogy az amerikaiak többsége ellenzi az abortuszok közpénzből történő finanszírozását, mind az Egyesült Államokban, mind külföldön.

Marjorine Dannenfelser, az életvédelemmel foglalkozó Susan B. Anthony List (értsd: Susan B. Antony Jegyzék) elnöke, a Roll Call online híroldalon megjelentetett cikk szerint: „a Hyde-módosítás azon az elven alapszik, hogy az amerikaiakat ne kényszeríthessék az abortuszban történő direkt részvételre. Legyen ez magának a beavatkozásnak a kifizetése, az abortusszal foglalkozó cégek, mint például a Planned Parenthood támogatása, az olyan csoportok finanszírozása, amelyek külföldön az abortuszt hirdetik, vagy az ezerféle másik módszer bármelyike, amivel az abortuszlobbi az közvagyonhoz férkőzne.”

A Susan B. Anthony List a weboldalán bemutatott „családfán” mutatta be azokat a törvényeket, amelyek azért íródtak, hogy az adófizetők pénzéből ne finanszírozhassanak abortuszhoz köthető beavatkozásokat.

Április 22-én az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia levelet küldött a kongresszus vezetőinek az új infrastrukturális tervezettel kapcsolatban. Mint írták: „továbbra is kiállunk a Hyde-módosítás mellet, amit minden a tervezetben található egészségüggyel kapcsolatos cikkelyhez hozzá kell csatolni, hogy annak egyik részét se lehessen úgy értelmezni, mint ami az abortusz közpénzből történő finanszírozását tenné lehetővé”.

Korábban a Congressional Pro-Choice Caucus és a Democratic Women’s Caucus vezetői (Értsd: a Kongresszus Választás-párti Jelölőgyűlése és a Demokrata Nők Jelölőgyűlése), valamint több másik törvényhozó levélben bíztatta Joe Bident, hogy törölje el a Hyde-módosítást és a hasonló határozatokat, amelyek szerintük: „régóta az egészségügyi rendszerben uralkodó egyenlőtlenség és strukturális rasszizmus táptalaját képezik”.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/247782/pro-lifers-push-to-preserve-hyde-amendment

Kép forrás: Shutterstock