Az EWTN első alkalommal adja át az Angelica anya díjat

Michael P. Warsaw, az EWTN vezérigazgatója és az igazgatótanács elnöke bejelentette, hogy az EWTN augusztus 15-én, vagyis Nagyboldogasszony ünnepén, valamint az EWTN elindulásának 40. évfordulóján fogja közvetíteni az első Angelica Anya Díj átadási ceremóniáját.

Nemsokkal Angelica anya halála után született meg bennem a gondolat, hogy az ő nevével fémjelzett díjat kellene létrehoznunk azon emberek számára, akik hozzá hasonlóan, életükkel és szolgálatukkal segítették az új evangelizációt” – mondta Warsaw.

Az évek alatt rengeteg hihetetlen emberrel volt szerencsénk együtt dolgozni, akik Angelica anyához hasonlóan, az egyházi szolgálatuk alatt megbizonyosodhattak az isteni gondviselésről. Ezért is hoztuk létre az Angelica anya díjat. Ezen az évenkénti díjátadón azokat a személyeket kívánjuk elismerni, akik Angelica anyához hasonlóan sokat tettek azért, hogy az emberek jobban megismerhessék Isten szeretetét és gondoskodását.”

Warsaw már tavaly át szerette volna adni ezt a díjat. Az eredeti elképzelése szerint, az élőben közvetített ceremónián jelen lehettek volna a díjazott barátai és azok is, akik életére nagy hatással volt. Sajnálatos módon a koronavírusjárvány miatt ezek a tervek meghiúsultak.

Mindez nem tántorította el Warsawt. „Televíziós hálózatként úgy adhatjuk át ezt a díjat, hogy az ünnepély világszerte 150 ország, 380 millió háztartásában lesz látható.”

Az első kitüntetett egy Angelica anyát ábrázoló bronzszobrot fog kapni, ami az észak-karolinai Ashevilleben élő Kelly Somey szobrászművész alkotása. Mielőtt elkezdte volna a munkát, Somey szeretett volna többet megtudni Angelica anyáról. Nem csak életrajzi könyvekből és az egykori munkatársakkal folytatott beszélgetésekből tájékozódott.

Somey elmondása szerint: „A feladatomat nagyban befolyásolta a járványhelyzet. Az öntödék bezártak és megfelelő eszközök is hiánycikkek voltak. Előfordult, hogy azt gondoltam: »Ez nem fog sikerülni.«”

Somey mindezek ellenére is úgy érezte, hogy Angelica anya vele van. „Hallani véltem a hangját: »Hé Kelly, ezek nehéz idők, de tudom, hogy át fogod vészelni őket. Segítek neked.« Ezt elég különös volt átélni. Nem sokszor tapasztaltam ilyesmit.”

A munka nagyobb hatással volt Someyra, mint azt előre sejtette. „Ahogy formáltam Angelica anya képmását, úgy tudtam meg egyre többet a lelkiségéről, a kedvességéről, a belső szépségéről és arról bátorságáról, amely az EWTN megalapításához, illetve vezetéséhez kellett.”

Ezekhez rendkívül erős akaraterő szükséges, ami véleményem szerint csak is Istentől származhat. Néhányan megjegyezték, hogy Angelica anya nemcsak lelkiségében volt erős, de eléggé bátor, illetve határozott is volt. Szerintem ezek csodálatraméltó tulajdonságok. Nekünk művészeknek is erős akarattal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy olyan műveket alkothassunk, melyek arra érdemesek.”

Az EWTN nézői tudhatják, hogy Angelica anya mindenben az isteni gondviselésre bízta magát, de leginkább a televíziós hálózat megalapításában. Híres mondása volt: „Ha tenni akarsz valamit az Úrért…tedd meg! Ha úgy érzed meg kell tenned valamit, akkor – ha halálosan rettegsz, ha minden ízedben reszketsz is – tedd meg az első lépést. A kegyelmet az a lépés fogja meghozni; miközben lépsz, már kapod a kegyelmet. Nem az a baj, ha félsz; hanem az, ha semmit sem teszel miatta.”

Tudja, hogy mi a hit?” – mondta. „A hit nem más, mint hogy egyik lábunkkal a földön állunk, a másik a levegőben van, a hasunkban pedig valami émelyítőt érzünk.”

Augusztus 15-én fedezzék fel velünk, hogy ki nyeri el az első díjat.

A 40 éve működő EWTN a világ legnagyobb vallásos médiahálózata. 11 globális televíziós csatornával rendelkezik, amelyek napi 24 órában a hét minden napján, több nyelven és több mint 145 országban sugároznak műsorokat. Az adás világszerte 350 millió háztartásában elérhető.

Az EWTN rádióműsorokat is sugároz, amelyeket a SIRIUS/XM, az iHeart Radio, továbbá több, mint 500 belföldi és nemzetközi AM és FM rádióállomás közvetít. Ezenkívül hozzájuk tartozik egy világszerte elérhető rövidhullámú rádióadás és az Egyesült Államok egyik legnagyobb katolikus weboldala. Számos globális hírszolgálatot üzemeltetnek, valamint több elektronikus és hagyományos hírszolgáltatást is, például a Catholic News Agency-t és a The National Catholic Register-t. Saját könyvkiadójuk is van, az EWTN Publishing.