Chaput érsek kapta az első Angelica Anya Díjat

Az EWTN katolikus világhálózat Charles J. Chaput kapucinus érseknek ítélte oda az első Angelica Anya díjat.

Augusztus 15-én Michael P. Warsaw, az EWTN elnöke és vezérigazgatója nyújtotta át a díjat Chaput érseknek. Az ünnepélyt a világszerte számos helyen sugározta a csatorna, amely 40 éve ugyanezen a napon, Nagyboldogasszony ünnepén indult.

Ezt az díjat azért hoztuk létre, hogy kitüntessük azokat, akik életüket az egyház szolgálatára szentelték, és ezáltal ismerjük el Angelica anyát és az ő örökségét. Különös figyelmet szentelve azokra, akik Angelica anyához hasonlóan elősegítették az új evangelizációt” – mondta Warsaw. „Amikor felmerült a díj létrehozásának gondolata, az én szememben nem volt kérdés afelől, hogy Chaput érsek a legérdemesebb erre a kitüntetésre.”

A díjátadóra eredetileg tavaly került volna sor Washington D.C.-ben, de a koronavírushelyzet miatt lemondták. A hálózat végül egy tévéműsor keretein belül közvetítette az eseményt.

A 76 éves Chaput atya 2020-ban mondott le Philadelphia érseki címéről. Korábban Denver érsekeként, illetve a dél-dakotai Rapid City püspökeként szolgált. Az érsek úr nemrég távozott az EWTN igazgatótanácsából is, amelynek 25 évig tagja, 10 évig pedig elnökhelyettese volt. Az évek alatt gyakran szerepelt Angelica anyával együtt, valamint ő volt a főcelebráns az EWTN alapítójának 2016-os gyászmiséjén.

A nézők a díjátadó alatt számos beszédet hallhattak az érsek úr barátaitól. Mindannyian dicsérték a világiak meghatalmazására, továbbá az apostoli szolgálat lehetővé tételére és bátorítására tett törekvéseit. Kiemelték, hogy közreműködött a FOCUS (Fellowship of Catholic University Students) (értsd: katolikus egyetemisták közössége), az Augustine Institute (értsd: Ágoston intézet), az ENDOW (Educating on the Nature and Dignity of Women) (értsd: tanítás a női természetről és méltóságról), és még több másik szervezet létrehozásában is.

A televíziós esemény alatt Warsaw interjút készített az érsek úrral, melyben az egyházi szolgálatáról, valamint az EWTN, és annak küldetése iránti támogatásáról volt szó. „Ön több szempontból is mintapéldája annak, ahogy egy püspök együtt tud működni a világi vezetőkkel, hogy az egyház és az evangelizáció ügyét előmozdítsák” – mondta Warsaw.

Chaput elmondása szerint őt magát az apostolok cselekedetei, valamint XVI. Benedek pápa szavai bátorították, aki mindenkit emlékeztetett, hogy az egyházért nem csak a klérus felelős. „A világiak nem a papságnak dolgoznak” – mondta Chaput. „Én őszintén úgy vélem, hogy ez közös felelősségünk.”

Az interjú alatt Chaput felidézte az első adást, amelyben Angelica anyával közösen vett részt, és amiben arról volt szó, hogy a feminizmus, milyen káros hatással van a világra és az egyházra. „Azt mondtam neki: »Nos ön is feminista. Talán más típusú, de attól még ön is az.« Emlékszem, hogy hangosan felnevetett.”

Kicsit hezitáltam mielőtt ezt mondtam neki, mert attól féltem, hogy talán megsértem vele, de nem így lett” – folytatta Chaput. „A rá jellemző boldog hangulatban volt, és semmivel sem lehetett kizökkenteni. Mindenre tudott válaszolni, amit mondtak neki. Igazi áldás volt vele dolgozni. Hálás vagyok az Úrnak, hogy Angelica anya munkája folytatódik itt az EWTN-nél és azoknak is, akik mindezt lehetővé teszik: az adományozóknak, a technikai stáboknak, valamint a műsorvezetőknek. Ők mind együtt dolgoznak azon, hogy valóra váltsák Angelica anya álmát, és fontossá tegyék, illetve mindenki otthonába eljuttassák az evangéliumot.”

Chaput elárulta, hogy egy másik közös pont is volt közte és Angelica anya közt. Mindketten rendkívül büszkék voltak arra, hogy ferencesek lehettek. Ez összekötötte őket, de még a barátságuk és a ferences lelkiségük ellenére is voltak köztük nézeteltérések.

Chaput a denveri kapucinus közösség tartományfőnöke volt mielőtt püspök lett. Mint mondta a ferenceseknek azt tanítják, hogy bízzanak az isteni gondviselésben és ne gondoljanak a jövővel. Ezt ő nem úgy értelmezte, hogy a közösségének nem lehet költségvetése. Azt javasolta, hogy az EWTN is állítson össze egyet, de Angelica elutasította.

Azt gondolta, hogy ez az isteni gondviselés elleni bűn” – mondta Chaput. „Komoly vitáink voltak ebben a kérdésben, de sohasem sikerült meggyőznöm őt.”

Angelica anyával kapcsolatban Warsaw megjegyezte, hogy: „Mindig azt mondta nekem, hogy ő az isteni gondviselésbe vetett bizalomról kíván tanúságot tenni. George Weigel, Szent II. János Pál pápa életrajzírója »a remény tanújaként« jellemzi a szentet. Jómagam gyakran nevezem Angelica anyát »a gondviselés tanújának«, mert ez mindig is központi szerepet töltött be az életében, és mondhatni az EWTN szerves része lett.”

Az érsek úr egyetértett. „A ferences lelkiség lényege, hogy Isten fiaként vagy lányaként lásd a világot. Ha pedig Isten az Atyánk akkor bízhatunk benne, és mindannyian egymás fivérei és nővérei vagyunk. Angelica anya élete bizonyítja, hogy ha hűek vagyunk Istenhez nem szenvedünk szükséget, mert Isten mindig betartja az ígéreteit.”

Chaput érsek két dolgot tanácsol azoknak, akik Angelica anyához hasonlóan az új evangelizációval foglalkoznak.

Először azt mondta: „Mindegy, hogy milyen öregek leszünk, vagy mennyit szenvedünk, ha azokra a dolgokra tekintünk, melyekért hálásnak kellene lennünk, akkor szívünk megtelik örömmel. Nem tudom, milyen lesz az örökkévalóság. Szent Pál szerint, fogalmunk sincs mit tartogat Isten azoknak, akiket szeret és akik szeretik őt. Ettől függetlenül én örömmel és várakozással tekintek az örökkévalóságra, amelyben őszintén hiszek és bizonyos vagyok.”

Másodszor az érsek úr arra biztatott mindenkit, aki az új evangelizációval foglalkozik, hogy emelkedjenek felül a csüggedésen és a kétségbeesésen, valamint kalandként fogják fel.

A világ megváltozott körülöttünk és sokkal bonyolultabb hely lett, mint előtte volt. Megkísért minket a reménytelenség, vagy legalábbis a bátortalanság. Már nem kalandként tekintünk az életre, hanem mint valamire, amit el kell szenvedni” – mondta Chaput.

Szerintem fontos, hogy valamennyire kalandként tekintsünk a hitre. Isten egy bonyolult világot adott nekünk, aminek az evangelizáció feladatát csak még izgalmasabbá kellene tennie. A régi utak már nem járhatóak. Kreatívnak kell lennünk, és a minket körülvevő világra kell válaszokat adnunk, nem pedig egy olyanra amilyennek szeretnénk, hogy legyen.”

Chaput így folytatta: „Arra bátorítok mindenkit, hogy legyenek lelkesek, elhívatottak és találjanak hasonló barátokat, hogy ne csüggedhessenek el. Ezáltal egy olyan hellyé alakíthatják a világot, melyben Isten igéjét örömmel és magabiztosan lehet hirdetni.”

Az Angelica anya díjjal és az átadóval kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetőek el (angol nyelven):

www.ewtn.com/award

A 40 éve működő EWTN a világ legnagyobb vallásos médiahálózata. 11 globális televíziós csatornával rendelkezik, amelyek napi 24 órában a hét minden napján, több nyelven és több mint 150 országban sugároznak műsorokat. Az adás világszerte 380 millió háztartásában érhető el. Az EWTN rádióműsorokat is sugároz, amelyeket a SIRIUS/XM, az iHeart Radio, továbbá több, mint 500 belföldi és nemzetközi AM és FM rádióállomás közvetít. Ezenkívül hozzájuk tartozik egy világszerte elérhető rövidhullámú rádióadás és az Egyesült Államok egyik legnagyobb katolikus weboldala. Számos globális hírszolgálatot üzemeltetnek, valamint több elektronikus és hagyományos hírszolgáltatást is, például a Catholic News Agency-t és a The National Catholic Register-t. Saját könyvkiadójuk is van, az EWTN Publishing.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248692/archbishop-chaput-honored-with-first-annual-mother-angelica-award

Kép: EWTN  – https://www.ncregister.com/cna/ewtn-honors-archbishop-charles-j-chaput-with-first-annual-mother-angelica-award