Egy Afganisztánban élő jezsuita pap szerint kaotikus a helyzet Kabulban

Egy jezsuita pap Afganisztánban rekedt, miután a tálibok átvették az irányítást az ország felett. Elmondása szerint a helyzet „folyamatosan változik” és „kaotikus”.

Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mi történik az országban” – írta Jerome Sequeira atya, az afganisztáni jezsuita misszió vezetője, egy a barátainak és kollégáinak írt levélben.

A pap elárulta, hogy a misszió országszerte minden tevékenységét felfüggesztette, és biztosította a személyzete biztonságát.

A Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) „határozatlan időre felfüggesztette működését, a dolgozók pedig otthonaikban és a közösségekben várják a fejleményeket” – olvasható Sequeira atya levelében.

A reptereket lezárták és minden az Egyesült Nemzetek Szervezetének testületei és a tálibok megegyezésén múlik” – tette hozzá.

Elmondása szerint a Jezsuita Menekültszolgálat „minden követ megmozgat”, hogy kimenekítsék őt és egy másik jezsuita papot.

Hálásak vagyunk a biztonságunkért mondott imáitokért” – írta Sequeira atya, de hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben „nincs értelme a biztonság kifejezésnek.”

Augusztus 17-én Timothy Broglio, az amerikai hadsereg tábori érseke ezt nyilatkozta: „Afganisztán bukása és megválasztott vezetőinek távozása aggodalomra ad okot, hiszen ezek a körülmények az emberi jogok sérüléséhez vezethetnek, főleg a nők és a lányok esetében. Korábban kétszer is meglátogattam az országot, és meggyőződhettem afelől, hogy a fegyveres erők és a helyi civilek mennyi áldozatot hoztak a stabilitásért és a békéért. Jelenleg csak annyit tehetünk, hogy imádkozunk az afgán népért, a katolikus segélyszervezeteken keresztül támogatjuk a humanitárius munkát a térségben, valamint meghallgatjuk a helyi vezetőket. Az afgánok emberi méltóságát mindenképp meg kell őrizni.”

Hozzátette: „Nagyon aggódom azokért az amerikai katonákért, akik továbbra is a menekülteket és az ország értékeit védelmezik. Imádkozni fogunk, hogy ne legyen több erőszak és aki távozni kíván, az békésen tehesse.”

Sequeira atya elárulta, hogy a tálibok a „kormányzati szervek elfoglalásával, és a saját embereik pozícióba helyezésével vannak elfoglalva.”

Jelenleg nem bántják a civileket, de az is el fog jönni, amint teljesen az irányításuk alá vonták az országot”

Állítása szerint, a militáns csoportnak van egy listája, rajta az összes szervezettel. Hozzátette: „Néhány helyen már elkezdtek házról házra járni és felkutatni a dolgozókat.”

Sequeira atya szerint „több ezer ember próbál menekülni.” Mindannyian a repterekre mennek. „A tálibok a levegőbe lőttek és próbálták irányítani a tömeget” – írta.

A jezsuita pap így fejezte be a levelét: „Mi, a nemzetközi közösség tagjai, tényleg csak azért fektettünk be, és építettünk fel oly sok mindent az elmúlt 20 évben, hogy aztán a tálibok pár nap leforgása alatt mindent visszaszerezzenek?”

Vasárnap Ferenc pápa az afgán népért mondott imára hívta a híveket.

Mindannyiótokat arra kérlek, hogy imádkozzatok velem a béke Istenéhez: szűnjön meg a fegyverek zaja és helyette a tárgyalóasztal mellet keressék a megoldásokat” – mondta a Szentatya.

Az ország megtépázott lakosai, a férfiak, a nők, az öregek és a gyermekek csak ezáltal térhetnek vissza otthonaikba, ahol békében, biztonságban, illetve egymás iránti kölcsönös tiszteletben élhetnek.”

A Caritas Italiana, az olasz karitász az Afganisztánban élő keresztények biztonságáért aggódik, és arra is figyelmeztettek, hogy ha az instabilitás tovább növekszik előfordulhat, hogy fel kell függeszteniük a munkájukat.

Az olasz püspöki konferencia által működtetett karitász 1990 óta tevékenykedik Afganisztánban. Jelenleg a rászoruló fiatalokon segít.

Az olasz segélyszervezet támogatásával jött létre egy nagyszabású program, amely szükségállapotok kezelésével, rehabilitációval és fejlesztésekkel foglalkozott Afganisztánban. Többek közt négy iskolát és száz házat építettek.

A tálibok néhány nap alatt elfoglalták a nagyobb afgán városokat, szemben az Egyesült Államok hadseregének hírszerző szolgálata által készített előrejelzéssel, amely szerint ez akár több hónapba is beletelt volna.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az új afganisztáni kormány megalakulásáról szóló tárgyalásra szólított fel, miután Antonio Guterres főtitkár „megrázó” emberjogi kihágásokra, valamint nők elleni erőszakos cselekményekre hívta fel a figyelmet.

A tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt a nők nem dolgozhattak. A kiszabható büntetések közt szerepelt a nyilvános megkövezés, korbácsolás, valamint akasztás is.