„Előbb mondok le minthogy aláírnék egy abortusztörvényt” – mondta Málta elnöke

Nyilatkozatában Málta elnöke elárulta, hogy előbb mond le, minthogy aláírna egy a terhességmegszakítást dekriminalizáló törvényt.

George Vella, aki 2019 óta tölti be az ország elnöki pozícióját, május 17-én nyilatkozott a NETnews híroldalnak.

Vella a Times of Malta napilapnak elmondta: „soha sem fogok aláírni olyan törvényt, ami gyilkosságra jogosít fel”.

Nem akadályozhatom meg a kabinet tagjait a döntéshozatalban, hiszen ez a parlament feladata. Én viszont lemondhatok és hazamehetek, ha nem értek egyet egy törvénnyel. Nem okozna nagy gondot.”

Vella azután szólalt fel, hogy egy Marlene Farrugia nevű független képviselő, május 12-én az abortuszt dekriminalizáló törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, ami a mediterrán ország első hasonló kezdeményezése.

A törvénytervezet három cikkelyt távolítana el a máltai büntetőtörvénykönyvből. Ezek teszik lehetővé, hogy a terhességmegszakításban segédkezők és az azon átesők legfeljebb három év börtönbüntetésben részesüljenek. Igaz, nem túl gyakran indul büntetőeljárás.

A 79 éves elnöktől megkérdezték, hogy létezhet-e olyan helyzet, amiben szerinte megengedhető lenne az abortusz. Válaszában leszögezte: „vagy megölsz valakit vagy nem. Nincs olyan, hogy valaki csak félig halott. Szerintem ebben a kérdésben nincs helye vitának.”

Málta egy nagyjából félmillió lakossal bíró szigetország a Földközi-tenger középső részén. Az ország két legnagyobb pártja egyaránt elutasítja a független jelölt által beterjesztett javaslatot.

A Munkáspárt által kiadott nyilatkozat szerint készek tárgyalni a kérdésről, de nem szeretnék szavazásra bocsájtani.

A Nemzeti Párt viszont határozottan elutasítja a decriminalizációt, mert szerintük az élethez való jog a fogantatástól kezdve egészen a halálig érvényes.

Málta lakosságának több mint 90%-a megkeresztelt katolikus.

Május 13-án Charles Scicluna Málta érseke elmondta, hogy az abortusz dekriminalizálása visszalépés lenne.

Az anyaméh egy szent hely, hiszen ott kezd növekedni az emberi élet. Imádkozzunk, hogy továbbra is az élet helyszíne legyen és ne a gyilkosságé” – nyilatkozta a Times of Maltanak.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/247720/maltas-president-i-would-rather-resign-than-sign-abortion-bill

Kép: Málta elnöke George Vella/ Wikipédia