Ferenc pápa egyházi tanácsost nevezett ki a Vatikáni Kommunikációs Dikasztériumba

Epicoco atya 2005. óta a L’Aquilai egyházmegyében szolgált.

VATIKÁNVÁROS – Ferenc pápa szerdán egy olasz pap, hitfilozófus személyében egyházi tanácsost nevezett ki a Vatikáni Kommunikációs Dikasztériumba.

Az Olaszország déli régiójából, Pugliából származó, negyven éves Luigi Maria Epicoco már több mint 20 könyvet írt, és gyakran szerepel vendégként a rádióban, illetve a televízióban. Továbbá konferenciákon tart előadásokat, valamint lelkigyakorlatokat vezet Olaszország különböző városaiban.

A Vatikáni Kommunikációs Dikasztériumban betöltött szerepe mellett, ő lett a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak a vezércikkírója.

2019. decemberében elhangzott éves beszédében Ferenc pápa Epicoco atya „Qualcuno a cui guardare. Per una spiritualità della testimonianza” című könyvét ajándékozta a Római Kúria tagjainak.

Epicoco atya 2005. óta a L’Aquilai egyházmegyében szolgált. Egyetemi káplán volt az egyházmegyében, amikor 2009-ben, több mint 300 ember halálát okozó pusztító földrengés rázta meg a környéket.

Tavaly az ő felügyelete mellett adták ki olasz nyelven a Szent II. János Pálról szóló „Saint John Paul the Great: His Five Loves” című könyvet, melyben többek közt Ferenc pápa osztja meg gondolatait lengyel elődjéről.

Ferenc pápa 2015-ben jelentős reformokat hajtott végre a vatikáni médiában zajló műveletekért felelős Vatikáni Kommunikációs Dikasztériumban. Ide tartozik a Vatican News, a Vatikáni Rádió, a L’Osservatore Romano, valamint a Vatikáni kiadó is.

2018. júliusában a pápa a TV2000, vagyis az olasz Püspöki televíziós hálózat akkori igazgatóját Paolo Ruffinit nevezte ki a dikasztérium prefektusává. Ő az első világi személy ebben a pozícióban.

Ruffini kinevezésére azután került sor, hogy Dario Viganò atya lemondott miután a média kiderítette, hogy manipulált képet mutatott XVI. Benedek egyik leveléről. Viganò atya tanácsadóként továbbra is a kommunikációs osztályon dolgozik.

Egy másik világi férfit, az olasz újságírót Andrea Torniellit választották meg a Kommunikációs Dikasztérium szerkesztőségének igazgatójává 2018. decemberében.

Május 24-én Ferenc pápa meglátogatta a Vatican News és a L’Osservatore Romano irodáit.

Ottléte alatt üdvözölte a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium 300 alkalmazottját, majd a Vatikáni Rádió élő adásában a hallgatóság megszólításának fontosságáról beszélt.

A pápa kijelentette: „Több okból kifolyólag is okunk van aggódni a Rádió és a L’Osservatore miatt, de engem leginkább az foglalkoztat, hogy hányan hallgatják a rádiót, illetve olvassák a L’Osservatore Romanot.”

A műveletet egy „egérnek életet adó hegyhez” hasonlította.

Ferenc pápa felvetette a kérdést: „vajon a műsorok hány embert tudnak megszólítani? Fennáll a veszélye annak, hogy bár szervezett vagy, jó munkát végzel, mégsem jutsz el az emberekhez.”

 

Forrás: https://www.ncregister.com/news/pope-francis-appoints-ecclesiastical-assistant-for-vatican-communications

Kép: Szent Péter szobra, Szent Péter bazilika/ Shutterstock