Ferenc pápa találkozni fog Magyarország vezetőivel, de a részleteket továbbra se ismerjük

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott nyilatkozat szerint, a Szentatya találkozni fog Magyarország elnökével és miniszterelnökével mielőtt részt venne a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerdán kiadott közleménye szerint, Ferenc pápa találkozni fog az ország elnökével és miniszterelnökével, amikor szeptemberben Budapestre látogat.

A püspökök megerősítették, hogy a Szentatya: „várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra. A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel.”

A közleményben megjegyezték, hogy: „Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban. Például nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából.”

A közleményt azután adták ki, hogy felröppent a hír egy bizonyos diplomáciai nézeteltérésről nevezetesen arról, hogy Ferenc pápa csak egy rövid időre maradna Budapesten, és utána rögtön Szlovákiába utazna egy hosszabb látogatás erejéig, valamint Magyarország miniszterelnökével és köztársasági elnökével sem fog találkozni, ahogy azt a National Catholic Register című újság június 3-i cikkében megírta.

Ferenc pápa világosan megmondta, hogy a látogatása az Eucharisztikus Kongresszusra szorítkozik, és nem tervezi az országot magát meglátogatni.

„Nem az országot látogatom meg, hanem csak a szentmisére megyek, de Budapest két órányira van Pozsonytól, és miért is ne látogatnék el Szlovákiába?” – mondta a Szentatya a március 8-án Irakból hazafelé tartó repülőúton.

Állítólag a látogatás előkészületei alatt, a Vatikán közölte a magyar hatóságokkal, hogy minden politikai találkozó elkerülendő, beleértve az Elnöki Palota meglátogatását, ami a diplomáciai protokoll részét képezi minden esetben, amikor a pápa egy ország fővárosába látogat.

Június 2-án a National Catholic Register megkérte a pápai látogatás szervezőjét, Dieudonné Datonou atyát, hogy tisztázza ezt a kérdést. Ő megtagadta a válaszadást és a Szentszék Sajtóterme felé irányította a kérdést, akiktől azóta sem érkezett válasz.

Bár a püspökök közleményükben megerősítették, hogy látogatása alatt a Szentatya találkozni fog az állami vezetőkkel, továbbra is vannak még megválaszolásra váró kérdések, például a találkozó helyszíne. Szóba került a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszínéül szolgáló Hősök tere mellett található budapesti Szépművészeti Múzeum, de ezt elfogadhatatlannak minősítette a magyar kormány.

Annak a részletei sem világosak, hogy a pápa esetleg három és fél napos állami látogatást tesz Szlovákiába, amit sok magyar ember sértésként könyvel el a két ország múltját érintő nehézségek miatt, illetve abból kifolyólag, hogy úgy tudják, Magyarországon csupán egy rövid nem állami látogatást tesz.

A budapesti látogatás programjának közzétételét május 26-ra várták, ezzel szemben a pontos időbeosztást érintő nézeteltérések késedelemhez vezettek, így az útiterv nyilvánosságra hozatala még hátravan.

„Valami itt nincs jól, legalább is a diplomácia és a protokoll szempontjából. Az ehhez hasonló gondolkodásmód helytelen” – fogalmazott június 3-i írásában az Il Sismografo szerkesztője, Luis Badilla Morales. Ez az egyházi internetes híroldal a Pápai Államtitkárság felügyelete alatt áll.

Mint hozzátette: „Amit a pápa, a mindenkori pápa tesz, nem keltheti annak a látszatát, hogy a diplomáciát országok megosztására, valamint államok, népek és vezetői rétegek közti különbségtételre használja. A pápa atyai szívének mindenki felé nyitva kellene állnia.”

 

Forrás: https://www.ncregister.com/news/pope-francis-to-meet-hungarian-leaders-but-details-remain-unclear

Kép: Ferenc pápa, Áder János/ Getty Images