Ferenc pápa találkozott a színésszel, aki Jézust alakítja a The Chosen (A Kiválasztott) című sorozatban

Szerdán találkozott Ferenc pápával az a színész, aki Jézust játssza a The Chosen című online sorozatban. Azért érkezett Rómába, hogy megtekintse a szentíráshoz köthető zarándokhelyeket.

A katolikus vallású Jonathan Roumie 2019 óta alakítja Krisztust, a protestáns keresztények által gyártott sorozatban. A CNA-nek elárulta, hogy „gyermekkori álma vált valóra”, amikor találkozott a pápával.

Egészen kis koromtól kezdve vágytam találkozni a pápával és eljutni a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra, de sose tudtam, hogy hogyan történhetne ez meg. A szüleim bevándorlók voltak így ők se tudtak segíteni” – mondta Roumie, augusztus 11-én, miután találkozott Őszentségével.

A színész spanyolul köszöntötte a Szentatyát és megkérte őt, hogy imádkozzon érte, hogy továbbra is hitelesen formálhassa meg Jézust.

A szemei mondhatni felvillantak, amikor ezt mondtam neki.”

Dallas Jenkins, a The Chosen rendezője is találkozott Ferenc pápával a VI. Pál teremben tartott általános kihallgatás végén.

Jenkins protestáns vallású. Elmondása szerint számára az audiencia kevésbé volt egy személyes mérföldkő, de az ettől függetlenül igazán érdekesnek találta.

Amikor találkoztam vele, így szóltam: »Igaz, hogy én protestáns vagyok, de Jézusról készítek sorozatot. Egy olyat, amelyet minden hívő egyaránt élvezhet.«”

Őszentsége válasza meglepte őt.

Ferenc pápa „Jonathanra mutatott és azt mondta: »Ő Jézus?« Azt válaszoltam: »Igen.« Erre ő: »Te lennél Júdás?« »Nem, nem dehogy« – feleltem. Ő pedig nevetett.”

Nagyon tetszett a humora és a rendkívül kedves természete. Számomra mindez méltányolandó, még akkor is, ha a formalitáshoz nem tudok kapcsolódni” – tette hozzá Jenkins.

A Rómában töltött idejük alatt a The Chosen stábja több történelmi jelentőségű katolikus templomot is meglátogatott, amikben olyan apostolok és más bibliai személyek ereklyéit őrzik, akik a sorozatban is szerepelnek. A relikviák között volt Szent Mária Magdolna lába és Keresztelő Szent János feje is. Megtekintették Ifjabb Szent Jakab és Fülöp apostol kriptáját is.

Roumie azt mondta, hogy a Szent lépcső megmászása a Rómában töltött idejének egyik „legspirituálisabb élménye” volt. A márványlépcsőt olaszul „Scala Sanctának” hívják. Szent Ilona a negyedik században hozatta Rómába. A hagyomány szerint elítélése és halála napján ezen a lépcsőn ment fel Krisztus Pilátushoz.

Egyszerűen magával ragadó élmény volt térden állva felmenni a lépcsőn és megtekinteni a kápolnában található ereklyéket” – mondta.

A The Chosen című sorozatot, az Angel Studios forgalmazza. Neal Harmon, a cég vezérigazgatója számára a Rómában töltött idő egyik csúcspontja az úgynevezett „Scavi Tour” volt, ami azokat a Szent Péter Bazilika alatti régészeti feltárásokat mutatja be, amelyek során felfedezték Szent Péter csontjait.

Az a hely egyszerűen csordultig volt történelemmel” – mondta Harmon.

Roumie egy extra zarándoklatra is elment, és meglátogatta Pietrelcinai Szent Pio atya sírját, a Rómától négy órányi autóútra található San Giovanni Rotondoba.

Elárulta, hogy évek óta nagy odaadással van Pio atya iránt, ami a járvány alatt csak mélyebb lett, amikor a közösségi oldalakon élő internetes közvetítés formájában másokkal együtt imádkozott.

Tavaly, a világjárvány elején elkezdtem online imádkozni az isteni irgalmasság rózsafüzérét. Ez 40 napig tartott. Akkoriban, valaki küldött nekem egy imakönyvet” – mondta.

Pio atya „Maradj velem, Uram!” kezdetű imája is benne volt abban a bizonyos könyvben. Roumie elárulta, hogy olyannyira megindító volt, hogy amikor először mondta el az élő közvetítés alatt, csak nagy nehezen ért a végére.

A The Chosen-ben játszott szerepe által Roumie megpróbálta átélni, hogy „Krisztus miként élhette meg az örömöt, a boldogságot, a szomorúságot, a dühöt és a magányt.”

Mint elmondta, számára az jelentett kihívást, hogy: „hogyan tudom megjeleníteni Isten szeretetének, kegyelmének és könyörületének leglátványosabb vonásait? Hogyan tudom ezt a jelenet szereplői felé is átadni?”

A sorozat első évada Jézus és az első tanítványok – köztük Simon Péter, Máté és Mária Magdolna – találkozásáról szól. A második évad eleje Jézus egyre növekvő hírnevéről szól, majd a hegyibeszéddel zárul. A produkciós csapat jelenleg a hét évadosra tervezett sorozat harmadik évadának előkészítésén dolgozik.

Eddig még csak párszor villant fel Isten szent és igazságos haragja, így még nem kellett asztalokat borogatnom. Úgy vélem az nagyon izgalmas lesz” – tette hozzá.

Roumie elárulta, hogy mindig szem előtt tartja, hogy „hogyan illeszkedik Isten annak a karakternek az életébe”, akit éppen játszik. Legyen ez akár egy brit heroinfüggő, mint akit tavaly alakított, vagy akár Isten Fia.

A The Chosen ingyenesen megtekinthető egy iOS vagy egy Android applikáción keresztül, valamint a forgalmazó, a VidAngel weboldalán.

A sorozathoz több mint 50 nyelven érhető el felirat, köztük magyarul is. Az applikációnak hála a sorozatnak világszerte mindenütt akadnak nézői.

Láttuk, hogy az emberek Kínából, és szinte a világ minden pontjáról hálájukat fejezték ki a sorozatért, miután valahogy rábukkantak” – mondta Harmon.

Nagyon meglepő műsor. A legtöbben nem nézik meg, amikor először hallanak róla, de amint megteszik, másról sem tudnak beszélni.”

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248657/pope-francis-meets-actor-who-plays-jesus-in-the-chosen

Kép: Jonathan Roumie találkozik Ferenc pápával. Vatican Media/CNA