Jean-Claude Hollerich bíboros szerint a vallásszabadság lesz Európa jövőjének legfőbb problémája

Európa egyik vezető bíborosa szerint a kontinens jövőjét a vallásszabadság elleni támadások jellemzik majd.

Jean-Claude Hollerich bíboros az ACI Stampa-nak, a Catholic News Agency olasz nyelvű partnerének elmondta: „Szerintem a vallásszabadság kérdése meghatározó probléma lesz majd Európa jövőjében.”

Hozzátette: „Azt azért túlzás lenne kijelenteni, hogy üldözik az egyházat, de több országban intéznek kisebb-nagyobb támadásokat a vallásszabadság ellen, így résen kell lennünk.”

Jean-Claude Hollerich bíboros a COMECE, vagyis az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága elnöke és Luxemburg érseke is egyben. A június hetedikei héten ő és a COMECE néhány tagja, Ferenc Pápával és vatikáni tisztségviselőkkel találkozott.

A COMECE-t 1980-ban alapították, és az Európai Unió 27 tagállamában működő Püspöki Konferenciák által delegált püspökökből áll.

Tavaly a COMECE kifogásolta, hogy a koronavírus járvány miatt hosszú időre lezárták a templomokat, ezáltal sérült a vallás- és istentiszteleti szabadsághoz való jog.

Mint írták: „A COMECE szeretné ismét leszögezni, hogy minél előbb vissza kell állítani az alapvető emberi jogokat, beleértve a vallásszabadsághoz való jogot, és nem hagyhatjuk, hogy a jelenlegi helyzet váljon az új normává.”

Hollerich bíboros, az ACI Stampa-nak adott interjújában, „nevetségesnek” nevezte, hogy mennyi katolikust engedtek szentmisén részt venni Belgiumban. További kritikával élt az írországi nyilvános szentmisék tiltásával kapcsolatban is.

A bíboros úr állítása szerint, ebben a két országban „negatív az egyház megítélése”.

Mint elmondta: „Az egyháznak igazságos képet kell mutatnia magáról, ha újra kívánja építeni a hitelességét. Ez különösen fontos a szexuális zaklatási ügyek után, mivel a társadalom, sőt még a hívők is elvesztették az egyházba vetett hitüket. Ezen változtatnunk kell! Alázatosnak és átláthatónak kell lennünk, és mindent meg kell tennünk ennek érdekében.”

Az év elején Hollerich bíboros közbelépett egy Dániában felvetett törvénytervezet ügyében is, ami kötelezővé tenné minden homília szövegének dán nyelvre történő lefordítását. A bíboros úr amellett érvelt, hogy: „A törvény hatása gyakorlatilag aránytalan módon akadályozná az alapvető vallásszabadsághoz való jogot.”

Hollerich bíboros elárulta, hogy a COMECE jelenleg egy az Európai Parlament által tárgyalt jelentéssel foglalkozik, ami az „abortuszhoz való jog” elismerését, valamint a „lelkiismereti okból való megtagadást” az „orvosi ellátás megtagadásának” minősítené.

A jelentés megpróbálja elérni, hogy „az Európai Parlament az abortuszt emberi joggá nyilvánítsa, és ezzel egyidőben korlátozza a lelkiismereti szabadságot az intézményeken belül. Ezzel mi nyilvánvalóan nem értünk egyet” – mondta Hollerich bíboros.

A jelentést egy horvát politikus, Predrag Fred Matić terjesztette az Európai Parlament elé, ahol június 23-án fogják megvitatni, majd másnap szavaznak róla.

Hollerich bíboros kijelentette, hogy: „Egy ilyen jelentés elfogadása ellentmond a szubszidiaritás elvének, hiszen az abortusz kérdése a nemzeti jogalkotás tárgya és nem az Unió hatáskörébe tartozik. Nagy hiba lenne az Európai Unió részéről, ha nem tisztelné a saját maga által oly sokszor emlegetett szubszidiaritást.”

A bíboros úr szerint ez a leghatásosabb érv, amivel az Európai Unió politikusait meg lehet győzni arról, hogy a jelentés ellen szavazzanak.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248016/cardinal-religious-freedom-will-be-europes-great-problem-of-the-future

Kép: Jean-Claude Hollerich bíboros/ CNA