Német szociáldemokraták a katolikus hite miatt támadják Angela Merkel egyik lehetséges utódjának tanácsadóját

Németországi püspökök és politikusok egyaránt tiltakozásuknak adtak hangot azzal az antikatolikus videóval kapcsolatban, amely Angela Merkel egyik lehetséges utódjának választási kampányát célozta. Mindez aggodalomra ad okot, mivel Európa egyre inkább szekularizálódik és a vallásszabadság egyre szélesebb körben erodálódik.

A videót augusztus elején a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) választási gyűlésén mutatták be, valamint online is közzétették. Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió kancellárjelöltje látható benne, akit egy orosz Matrjoska babaként ábrázoltak, amiben több másik baba is „rejtőzik”.

Aki Armin Laschetre és a CDU-ra szavaz, az… Laschet ultrakatolikus bizalmasaira teszi le a voksát, akik szerint a házasság előtti szex tabu” – tájékoztat minket egy vészjósló hang, miközben Laschet közeli tanácsadójának arcát viselő babát fednek fel.

Nathanael Liminski egy 35 éves katolikus. Ő vezeti Laschet Észak-Rajna–Vesztfália tartományi minisztériumát. Gyakorló katolikusként 2010-ben egy TV interjú alatt megvédte az egyház álláspontját a házasság előtti szexuális élet, illetve a homoszexualitás kérdésében. Társalapítója volt a „Benedek Generációja” mozgalomnak, amit a 2005-ös Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó után hoztak létre. A szervezet „Pontifex Kezdeményezésre” változtatta a nevét, miután XVI. Benedek lemondott.

A videóklipre reagálva a Német Püspöki Konferencia tisztességes választási kampányra szólított fel. „Helytelennek tartjuk azt, ahogy a kampányvideó a vallási meggyőződést bemutatja” – árulta el a konferencia szóvivője. Hermann Gröhe a CDU képviselője és vallásügyi szóvivője is megszólalt. Azzal vádolta az SPD-t, hogy katolikusellenes indulatokat kívánnak szítani.

A botrány széleskörű vitákhoz vezetett a vallásszabadságról, és arról az egyre növekvő antikatolikus hangulatról, amely a különösen a német társadalomban érhető tetten. Prof. Dr. Hans Michael Heinig alkotmányjogász, aki nem mellesleg a katolikus kánonjog doktora is, arra figyelmeztet, hogy a német közélet szakítani látszik a keresztény hagyományokkal. Augusztus 7-én a Tagesspiegel című berlini újságnak elmondta, hogy az SPD videója „egy új paradigmához” vezetett, ami a kisebbségben élő gyakorló katolikusokat társadalmi problémaként azonosítja. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez „alááshatja a vallásszabadságot, valamint a vallás és a politika világos szétválasztását.”

A modern német választásokon eddig tabunak számítottak a politikai ellenfelek, és főleg a személyes vallási meggyőződéseik elleni támadások. A társadalmi konszenzus szerint, a kampányoknak és reklámoknak a politikai nézetekről, illetve a konkrét ügyekről kell szólniuk, nem pedig lejáratásról és az ellenfelek elleni populista kijelentésekről. Ennek ellenére az utóbbi hónapokban a média élesen kritizálta Liminski katolikus hitét. Több szekuláris és baloldali sajtóorgánum, köztük a Tageszeitung is bírálta „Laschet jobbkezét”.

A német szavazók szeptember 26-án járulnak majd az urnák elé, hogy megválasszák az új szövetségi kormányt, illetve az országot 2005 óta vezető Angela Merkel kancellár utódját. Az új kormány feladatai közt szerepel majd az állam és az egyház még teljesebb szétválasztásának kérdése is, tekintettel arra, hogy egyre több német katolikus fordít hátat az egyháznak.

2019-ben a német egyház adóbevétele 6.76 milliárd euro volt, ami 100 millióval több, mint 2018-ban. Az emelkedést a 2019-es gazdasági növekedésnek tulajdonítják.

Amíg 1960 óta a katolikus hitet elhagyók száma folyamatosan emelkedik, addig az egyház bevételei nőttek. 2019-ben rekordszámú 272,771 ember fordított hátat a német egyháznak.

2019-ben Ferenc pápa történelmi lépésre szánta el magát, amikor egy 28 oldalas levelet írt a német katolikusoknak, melyben arra sarkallja őket, hogy „a hit megfogyatkozása és hanyatlása” elleni küzdelemben az evangelizáció központi szerepére koncentráljanak. Nemrégiben a bajor származású XVI. Benedek emeritus pápa növekvő aggodalmának adott hangot a német egyházi intézményekből hiányzó hittel kapcsolatban.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248655/german-social-democrats-attack-catholic-faith-of-potential-angela-merkel-successors-aide

Kép: Armin Laschet –  Shutterstock