Operációja után Ferenc pápa elárulta, hogy egy ápoló mentette meg az életét

Ferenc pápa nemrég egy interjúban arról számolt be, hogy egy ápolónak köszönheti az életét. Ezzel arra az orvosi beavatkozásra utalt, melyet korábban, még a nyáron hajtottak végre rajta.

Egy ápoló mentette meg az életemet” árulta el Ferenc pápa a spanyol COPE rádiónak egy szeptember 1-én adásba kerülő interjúrészletben.

Egy korábban leadott részben, hallani lehet amint egy újságíró Ferenc pápa közérzetéről érdeklődik július 4-i vastagbél operációja kapcsán.

Válaszában így fogalmazott: „Életben vagyok. Egy rengeteg tapasztalattal rendelkező ápoló mentette meg az életemet.”

A La Repubblica olasz napilap augusztus 31-én hírül adta, hogy a férfit, akire Ferenc pápa utalt, Massimiliano Strappettinek hívják. 2002. óta ápolóként dolgozik a Vatikánban. Ezt megelőzően, nyolc éven keresztül a Római Gemelli Kórház intenzív osztályán teljesített szolgálatot.

A COPE rádió állítása szerint Strappetti olyan férj és édesapa, akit nagylelkűségéről és mások iránti elkötelezettségéről ismernek.

A La Repubblica úgy fogalmazott, hogy Strappetti volt az a személy, akinek tanácsára Ferenc pápa orvosi vizsgálatokra ment, miután vastagbél divertikulózisra utaló első tünetek jelentkeztek nála még februárban.

Strappettinek és a pápa másik orvosi személyzetének javaslatára július 4-ére tették a műtét időpontját, annak érdekében, hogy elkerülhető lehessen állapotának rosszabbodása.

Ferenc pápa 11 napot töltött a Gemelli Kórházban. Július 14-én pedig visszatért a Vatikánba, hogy felgyógyulhasson abból a háromórás műtétből, melynek során eltávolították vastagbelének egy részét a divertikulózis okozta szűkület megszüntetésére.

Másodszor fordult elő az életemben, hogy egy ápoló mentett meg engem. Először 1957-ben” árulta el Ferenc pápa a COPE rádiónak. Arra az olasz szerzetes nővérre gondolt, aki segített neki, amikor szemináriumi tanulmányai idején Argentínában tüdőgyulladása volt.

A pápai interjú azokra a téves média híresztelésekre is választ adott, miszerint Ferenc pápa a lemondását fontolgatná.

Ferenc pápa a következő tréfás megjegyzéssel zárta le a szóbeszédet: „Amikor egy pápa megbetegszik, a konklávé körül szél, illetve hatalmas forgószél támad.”

A La Repubblica állítása szerint, a szóbeszéddel ellentétben, Ferenc pápa nemcsak a nyugdíjba vonulását nem tervezi, hanem olyan dokumentumot sem készít, amely nyugalmazott pápák számára szabályzatot állítana fel.

A hírek szerint, ebben a másfél órás interjúban, Ferenc pápa az afganisztáni helyzetre is kitért.

A díjat nyert spanyol újságíróval és televíziós műsorvezetővel, Carlos Herrerával készült interjú szeptember 1-én kerül adásba a spanyol püspöki konferencia tulajdonában lévő COPE rádióban.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248832/pope-francis-says-a-nurse-saved-my-life-after-surgery

Kép: Daniel Ibáñez/​CNA