Texas kormányzója törvénybe iktatja a “szívhang” törvénytervezetet

Texas kormányzója szerdán tilalmat rendelt el a legtöbb olyan abortusszal szemben, amelyet a magzat szívhangjának észlelése után hajtanak végre.

Greg Abbott kormányzó aláírta azt az SB 8-as törvénytervezetet, amely megtiltja az orvosoknak, hogy a magzat első szívhangjának érzékelése nélkül végezzenek el abortuszokat. Erre már a terhesség hatodik hetétől kezdve van lehetőség. Amennyiben az orvosok észlelik a szívhangot, a törvényhozás értelmében nem hajthatnak végre abortuszt, kivéve akkor, ha az orvosilag indokolt.

A törvény nem a kormány nyomására, hanem kizárólag magán civil kezdeményezésre lép életbe.

Teremtőnk megadta nekünk az élethez való jogot. Ennek ellenére, az abortuszok miatt évente több millió gyermek esik el az élethez való jogától,” nyilatkozta Abbott szerdán a törvényjavaslat aláírásakor.

Majd hozzátette: „Texasban azon dolgozunk, hogy megmentsük ezeket az életeket, és a texasi törvényhozó testület pont ezt tette ebben az ülésszakban.”

Véleménye szerint a törvény „az, amely lehetővé teszi, hogy minden szívhanggal rendelkező magzat megmeneküljön az abortusz okozta pusztítástól.”

A texasi törvényhozó testület Human Coalition Action csoportjának igazgatója, Chelsey Youman szerdán kijelentette, hogy a törvényhozásnak köszönhetően „csak a jövő évre nézve, hozzávetőlegesen 50 000 értékes élet fog megmenekülni Texasban!”

Az orvosi technológia fejlődésének következtében egyre nehezebb letagadni azt a durva valóságot, hogy az abortusz minden esetben kioltja egy ártatlan ember életét,” fogalmazott Youman. „A kormányzó aláírásával ma merészen védelmébe veszi a védteleneket.”

Az SB 8-as törvényt Bryan Hughes és Paul Bettencourt állami szenátorok terjesztették fel.

Az Állami Szenátus, május 13-án, 18 szavazat és 12 ellenszavazat mellett hagyta jóvá a törvényt. A texasi Katolikus Püspöki Konferencia támogatta a törvényhozást.

Susan B. Anthony List, az életvédő csoport képviseletében, örömét fejezte ki miután a Szövetségi Parlament elfogadta a törvénykezést.

Ez a minden szívhanggal rendelkező gyermek védelmét szolgáló törvénykezés bátor kiállást jelent amellett, hogy Texas mélységesen értékeli az életet. Örömmel tapasztaljuk, hogy az ügy megy előre” fejtette ki véleményét Susan B. Anthony List az államvezetés igazgatójának, Sue Liebel-nek.

A törvény 2021. szeptember 1-én fog életbe lépni. Az abortuszpárti Planned Parenthood Action szerdán azt ígérte, hogy „vissza fognak vágni.”

Alexis McGill Johnson, a Planned Parenthood Federation of America ügyvezető igazgatója és egyben vezérigazgatója a törvényt „kegyetlennek és szélsőségesnek” minősítette.

Beiktattak egy veszélyes rendelkezést, mely bármelyik államról legyen is szó, BÁRKINEK lehetőséget biztosít arra, hogy beperelje az abortuszt elvégző orvost és a többi műveletben segédkezőt. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Az abortuszhoz való hozzáférés még sosem volt ennyire kockázatos. Pokoli erővel fogunk visszavágni,” jelentette ki szerdai Twitter üzenetében McGill Johnson.

Az abortuszpárti Guttmacher Intézet szerint más államok kormányzói nemrég írták alá a „szívhangos” abortusszal szembeni tilalmat. Oklahoma kormányzója áprilisban írta alá „szívhangos” tilalmat, amely 2021. novemberében fog életbe lépni. Dél-Karolina kormányzója az év elején még azelőtt írta alá a „szívhangos” törvényjavaslatot, hogy a szövetségi bíróság februárban megakadályozta volna a jogerőre emelkedését.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/247712/texas-governor-signs-heartbeat-bill-into-law

Kép: Texas Állami Capitolium/ Shutterstock