Több ezren vettek részt a horvátországi Séta az Életért rendezvényen

Több ezer ember gyűlt össze szombaton Horvátország fővárosában, Zágrábban, hogy részt vegyen az évente megrendezésre kerülő Séta az Életért eseményen.

A hatodik nemzeti Séta az Életért rendezvényt május 29-én tartották a következő jelmondattal: „Minden emberi élet védelemében, hátrányos megkülönböztetés nélkül.”

Andreja Kotnik, az esemény zágrábi koordinátorának elmondása szerint a résztvevők azért jöttek el a menetre, hogy előmozdítsák a nélkülöző édesanyák támogatását, illetve a magzatok védelmét.

Azért menetelünk, hogy a magzatot társadalmilag, jogilag, és minden egyéb módon védelmezzük, mivel ő az édesanyja testében fejlődő önálló emberi lény, aki rúgkapál, érzi a fájdalmat és mosolyogni is tud.” – mondta el véleményét a koordinátor.

Az élethez való jog egy alapvető emberi jog. Olyan országban szeretnénk élni, ahol minden emberi lény élethez való jogát a fogantatástól a természetes halálig törvények védik.”

Horvátország egy megközelítőleg négymillió lelket számláló ország, melynek közös határa van Szlovéniával, Magyarországgal, Szerbiával, Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával. Lakosságának több mint 80%-a megkeresztelt katolikus.

Horvátországban a terhesség 10. hetéig legális az abortusz egy 1978-ban elfogadott törvény értelmében, amikor még az ország a kommunista Jugoszlávia része volt.

A Washington, D.C.-ben évente megrendezett March for Life, azaz Séta az Életért hatására Európa országaiban, köztük Olaszországban és az Egyesült Királyságban, egyre több ehhez hasonló rendezvényt tartanak.

Luka Hudinčec, az esemény másik szervezője hangsúlyozta, hogy a menetelők szerették volna kifejezni szolidaritásukat azon nők iránt, akiket a nem várt terhességük alatt sem a családjuk, sem a társadalom nem támogatja.

A kutatások azt mutatják, hogy az abortuszon átesett nők 75%-a az vallja, hogy gazdasági okokból vagy családjuk nyomására döntöttek emellett.”

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/247866/thousands-take-part-in-croatias-annual-march-for-life

Kép: Tomislav Bagarić